top of page
  • Writer's pictureRasto Michalik

Nebo na zemi.

Updated: Feb 20

Príbeh o tom, ako sa tvorí Nebo a čo s tým majú spoločné egyptské pyramídy aj dedinské chalupy, či Grandhotel Budapešť aj Malý princ.

Na úplne prvej výprave TVORSI, ktorú som organizoval v septembri 2021 bola jednou z účastníčok aj Bea Holtanová - neuveriteľne inšpiratívna duša, ktorá spolu s manželom kúpila pred pár rokmi ruinu 200-ročného baníckeho domčeka na kopci nad Štiavnicou, ktorému miestni nepovedia inak ako Nebo. Domček nezbúrali, ale vrátili mu život. S láskou a úctou k tradičným postupom a pozornosťou ku každému detajlu.


Po dokončení ho prenajímali aj svojim priateľom. Aby však mohli chodiť súbežne s nimi, nato bola chalúpka malá. Preto, keď sa naskytla možnosť kúpiť aj vedľajšiu ruinu, s rovnakou láskou a s pomocou šikovných remeselníkov zrekonštruovali aj tú. Zalúbili sa do tohto miesta, aj do záchrany tradičných domčekov. Postupne takto zrekonštruovali štyri staré ruiny na nádherné chalupy, ktoré si dnes môže prenajať každý, kto by rád okúsil ako sa žije v Nebi nad Štiavnicou.


Od detstva milujem tvoriť logá. Vkladať do jednoduchého symbolu posolstvo, emóciu a krásu tak, aby súzneli s poslaním a víziou firmy. Preto ma potešilo, keď mi pár týždňov po výprave TVORSI Bea napísala, či by som pomohol s novým logom aj im. Bolo to nádherné zadanie od človeka, ktorý mi dôveruje, pre projekt, v ktorom sa snúbi všetko čo mám rád. Zaumienil som si vytvoriť symbol, ktorý čo najlepšie obsiahne to, čo možete v Nebi skutočne aj zažiť.

Preto je nové logo Neba nad Štiavnicou poctou harmónii. Harmónii človeka s prírodou, prirodzenému súzneniu účelu s krásou a plynulému prerastaniu minulosti cez dnešok do budúcnosti.

Je tiež poctou poctivému remeslu. Celé tisícročia bola práve harmónia využívaná majstrami nielen v hudbe, ale v každom odvetví, od umenia po remeslá, kde sa prejavovala aj ako súmernosť, či symetria. Preto je symetrická aj väčšina náboženských symbolov, historických znakov, cechových značiek, či pečatí...

POSVÄTNÁ SYMETRIA

Ak sa však pozrieme hlbšie, zistíme že sa v minulosti robilo symetrické takmer všetko. Od pôdorysov a priečelí väčšiny stavieb, či už to boli praveké svätyne, egyptské pyramídy, antické chrámy, koloseá, panteóny, románske rotundy, gotické kostoly, paláce,... až po ich schodiská, zdobené stropy, dlažby, záhrady, parky, fontány a námestia,…

To všetko bolo tvorené symetricky po tisícročia. Všetko čo je symetrické vnímame podvedome ako honosné, práve preto, že sa nám z minulosti zachovali hlavne tieto významné stavby. Avšak rovnako ako tie honosné sa vo všetkých kultúrach stavali symetricky aj obyčajné obydlia: od iglu, cez indiánske týpí, bežné stodoly, až po dedinské chalupy, ktoré majú šikmú strechu zlomenú tiež presne v strede a každá ich strana klesá pod rovnakým uhlom rovnako dlho… Ak to tak nebolo, tak len z núdze. Už od pradávna totiž ľudia vedeli, že symetria prináša akejkoľvek konštrukcii najväčšiu možnú stabilitu, čím jej maximálne predlžuje životnosť.

Aj kvôli tejto nadčasovosti bola symetria od pradávna považovaná za dokonalú, až posvätnú.

Možno ste už počuli o nádhernej starobilej náuke “posvätná geometria” či o “piatich platónskych telesách”, v ktorých je obsiahnutá podstata vesmíru a dodnes sú považované za základ všetkej vedy. V oboch hrá symetria klúčovú rolu. Pre našich predkov vo všetkých kultúrach bola tak dôležitá, že ju vkladali nielen do stavieb. Vizuálne harmonické tvorili takmer všetko: oltáre aj kredence, lustre aj koberce, brány aj okná, keramiku aj šperky, odevy aj účesy… Po celom svete nájdeme symetriu aj v ľudových ornamentoch vyšívaných na textil, vyrezávaných do dreva, či maľovaných na keramiku.

Všetky tie symetrické stavby, výrobky, mandaly a ornamenty… či už v meste, alebo na vidieku, tvorili v minulosti majstri svojho remesla. Súmernosť považovali za prirodzene krásnu, pretože ju nachádzali všade v prírode. Veď aj kvety, plody, listy, stromy, zvieratatá, hmyz…. aj človek je symetrický. Či už je kráľ alebo poddaný, na každej strane má jedno oko, ucho, ruku, nohu... a ak má niečo len jedno, má to v strede. A keď rozpažíte, nie náhodou ste rovnako široký, ako vysoký.

Symetria je prirodzene harmonická a preto lahodí nášmu oku aj duši. Preto pôsobí pôvabne a vznešene, čo si častokrát zamieňame s honosným, luxusným, či dokonca s gýčom.

Naša snaha vzoprieť sa tradícii nám umožnila objaviť kúzlo aj v asymetrii. Pôvab asymetrie však funguje tiež len vtedy, keď je toto vyosenie z rovnováhy umne vyvážené inak. Zharmonizovať nesúlad si ale vyžaduje ešte väčšie majstrovstvo. Na tomto princípe funguje celá matematika a všetky jej rovnice, v ktorých si lámeme hlavu nad tým, ako nájsť rovnováhu na oboch ich stranách, za aj pred znakom "rovná sa".


Krásnym príkladom harmonizovania asymetrie je aj kaligrafia, ktorú nás ako "krasopis" voľakedy učili aj na školách. Niektoré písmená sú prirodzene symetrické, ako napríklad A, H, I, M, N... Ale tie písmená, ktorých tvar prirodzenú symetriu postráda, sme sa práve krasopisom učili harmonizovať. Ak má napríklad veľké tlačené L, spodnú nožičku len na pravej strane, krasopisom sme túto disproporciu vyvážili "bruškom" vľavo hore. Sústredeným vylaďovaním disharmónie písmenok, sme sa pri takom písaní sami podvedome harmonizovali.

Ako jediný tvor na tejto planéte sa však už niekoľko generácií z harmónie vychylujeme bez toho, aby sme ju "vyrovnávali", čím spôsobujeme disharmóniu v sebe aj okolo seba. Odráža sa to nielen v stavbách, ktoré sa dnes rozpadávajú hneď po dokončení. Tento "disbalance" sa zrkadlí aj v našom zdraví, v našich vzťahoch, v našej práci, aj v prostredí, v ktorom žijeme. Práve vedomá kreativita nám umožňuje nielen uvedomiť si a vedome vybalancovať akúkoľvek disharmóniu v našom živote, ale jej aj vedome predchádzať.


Deficit rovnováhy v súčasnej spoločnosti je krásne vidno na tom, že ked teraz režisér Wes Anderson komponuje zábery svojich filmov prísne symetricky (napr. film Grandhotel Budapešť), je to tak ojedinelý počin, že je to považované takmer za odvážnu avantgardu.

IDEA

Od začiatku som túžil vytvoriť logo, ktoré bude spojením Neba nad Štiavnicou, jeho harmonického poslania a tejto úžasnej tradície symetrie, ktorú odnepamäti nachádzame v prírode a v práci remeselníkov nielen na Slovensku, ale po celom svete. Vytvoriť symetrické a pritom nie prvoplánové logo však vôbec nie je jednoduché. Aj preto ich dnes mnoho nevidíme. Treba na to totiž veľa kumštu a trpezlivosti. Jeho tvorba sa totiž nedá uľahčiť žiadnou skratkou, appkou ani filtrom. Dá sa len poctivo nakresliť. Klúčom k riešeniu bolo pre mňa nájsť harmonický vzťah medzi písmenami N a Š.

Prešiel som viacerými možnosťami, kým som našiel, čo som hladal: jednoduchú a vzdušnú ladnosť, kde všetko do seba krásne zapadá.

Výsledné logo Neba nad Štiavnicou tvorí ornament ladne spájajúci tieto dve písmená do jedného harmonického celku tak, že spolu vytvárajú dokonalý ambigram, ktorý vyzerá aj po otočení rovnako. To, čo je hore, je aj dole. Nebo na zemi.

FORMA

Pretože už samotné logo tvorí ornament, rozhodol som sa ho vytvoriť čistou, rovnako hrubou linkou. Bez nadbytočných dekoratívnych tieňov, bez pätiek, či menenia hrúbky linky. Akýkoľvek dekor totiž podlieha móde a rýchlo sa opotrebuje. Saint-Exupéry raz povedal “Dokonalosť nedosiahneme vtedy, keď už nie je čo pridať, ale vtedy, keď už nie je čo ubrať.” V dizajne loga to platí dvojnásobne, veď do centimetra štvorcového tu vkladáme posolstvo, estetiku, emóciu aj víziu firmy.


Preto by mal mať v logu každý detajl svoj zmysel. Ak ho nemá, postráda zmysel svojej existencie a musí preč, lebo inak len škodí tomu, čo zmysel má, keďže od toho len zbytočne odpútava pozornosť. Okrem harmónie je to predsa práve čistota a striedmosť, čo nám zaručuje dlhovekosť nielen v živote, ale aj v dizajne. Preto je ornamentálnosť tohto loga vyvážená jeho čistým technickým prevedením. Z rovnakého dôvodu som vybral aj jednoduchý technický font.

FARBA

Prvá asociácia s nebom je belasá. Príde mi však zbytočné farbou duplikovať rovnakú informáciu ako slovom NEBO, preto som sa rozhodol využiť možnosť povedať farbou niečo iné, čo považujem za dôležité. Vybral som zemitú béžovú. Nie len preto, aby uzemnila vzletnost “ornamentu” a dodala nebu pevnú zem pod nohami. Ale hlavne preto, že je príjemne teplá, čo vytvára pocit prirodzenosti a útulnosti tak výstižný pre chalúpky v Nebi. Je to farba do voza aj do koča: hebká, jemná, prírodná a pritom nie je prvoplánová. Aj keď nevychádza z ničoho konkrétneho, može táto farba podvedome evokovat drevo, prírodný ľan, opracovanú kožu, kameň, upečené cesto, či pálenú hlinu… alebo pohodové kakauko, či kávu s mliekom.


Táto farba sa navyše krásne dopĺňa s dvoma ďalšími základnými farbami: bielou a tmavo šedou. Tie sú skôr studené, preto v spojení s teplou béžovou príjemne harmonizujú.


NEBO NA ZEMI

Ak hľadáte pokoj, krásu a harmóniu, už viete kde to nájdete. V Nebi jednoducho všetko do seba krásne zapadá. A ak náhodou nie, dajte tomu len čas. Veď ten tam nehrá žiadnu rolu.

Prajem vám však nebo kdekoľvek práve ste. Stačí sa riadiť Zlatým pravidlom harmónie, na ktorom sa zhodujú všetky veľké náboženstvá, a pokoj, krásu aj harmóniu si dokážeme vytvoriť všade: "Nerobme iným, čo nechceme, aby robili nám."


Rasťo



594 views0 comments
bottom of page